Samlarkort på sportprofiler

På loppisen i Larsbo kan du hitta både nyare och äldre samlarkort på sportprofiler. Om du är ett stort hockeyfan kan du samla alla dina idoler i en lek. Hockeybilder eller hockeykort som det också kallas för har getts ut vid flera olika tillfällen och av olika förlag. Därför kan det vara en utmaning att samla ihop olika kompletta lekar med idrottare. Att samla på produkter med sportprofiler, som just hockeykort, är väldigt vanligt under en period av livet. Intresset uppkommer ofta i åttaårsåldern och håller i sig i några år. Kort av det här slaget brukar i den här åldern vara väldigt uppskattade presenter.

En del samlarkort är extra eftertraktade. Detta gäller kort med sportprofiler som är bland de främsta inom sin idrott. Har korten dessutom spelarens autograf är de extra avundsvärda objekt för samlaren och då kan de även vara värda mycket pengar. Ett samlarkorts storlek brukar mäta ungefär 6,5 x 9 cm och de trycks vanligtvis på tjockare papper, men det förekommer att de även trycks på plast. Det är främst i USA och Kanada som hockeykort har varit populärt, men även i norra Europa har korten blivit uppskattade. De första korten tillverkades under 1910-talet, då de las i cigarettpaket för att locka till köp av cigaretter.

Sportprofiler inom fotboll

Om ditt intresseområde ligger inom fotbollen, finns det flera sportprofiler att hålla ögonen öppna efter på samlarkort. Kanske vill du samla ihop alla kort med spelare som varit med i ett speciellt världsmästerskap eller som spelat i en viss liga? Första serien med svenska fotbollsprofiler gavs ut 1949 och de kallas även för Alfabilder efter förlaget som gav ut bilderna. På framsidan finns en bild av spelare och baksidan innehåller kortfattad information. Dessa bilder är mindre än hockeykorten, eftersom köparen fick dem när de köpte en tablettask. Det finns nästan oändligt många bilder med idrottare och nya bilder tillkommer ständigt.

Sportprofiler som Pelé är eftertraktade på samlarkort